Spring til indhold
Hjem » Hvorfor eller Hvordan

Hvorfor eller Hvordan

Nogle gange er livet svært

Det kan være jobbet, der driller. Eller parforholdet, børnene, helbredet, økonomien eller andet, der ikke fungerer optimalt.

Dårlige eller ubehagelige situationer kan forårsage nervøsitet og måske også angst.

angst

Mange mennesker spørger sig selv HVORFOR det sker, men i realiteten giver denne strategi ikke nogen løsninger. Faktisk betyder HVORFOR ikke særligt meget.

Det er betydeligt vigtigere at spørge sig selv HVORDAN!

Mange mennesker tror, at hvis de bare kan finde ud af, hvorfor de har det, som de har det, vil det løse deres problemer med at fjerne angst og vrede.
Når der kommer en diagnose eller etiket på, føles det selvfølgelig som en lettelse, men det løser ikke problemerne.

At finde ud af hvorfor noget er gået galt virker imidlertid kun på mekaniske ting.
Hvis din bil eller vaskemaskine er gået i stykker, er det en god idé at finde ud af, hvorfor den gik i stykker, så fremtidige nedbrud ikke gentager sig.

Men vores hjerner og følelser arbejder på en helt anden måde.

Hvis man blot prøver at finde ud af, hvad der forårsagede problemet, i håbet om at løse det, går man galt i byen.

Kort sagt kan det deles op i, at hvis den oplevede fare har tænder og kløer, er det en god idé at reagere med kamp, flugt eller at spille død.
Det var hvad mennesker lærte for mange hundrede tusind år siden, og det virkede fint.

Hvis det derimod er en indre frygt, for eksempel følelsesmæssig angst, skal vi kunne konfrontere følelsen og være med den, for at kunne rumme den og opløse den ”indefra”.

Udløseren

Det, der udløser angsten, er et resultat af en adfærd, vi har lært, som vi forbinder med en stimulus, altså en belønning eller en straf.

Udløseren kan være hvad-som-helst. Det kan være noget, vi har set, hørt, smagt, lugtet, rørt ved eller på anden måde opfattet.
En følelse eller en tanke kan også udløse en reaktion hos os.

Nogle mennesker tror, at hvis de blot kan undgå de situationer, der har udløst angsten, vil de i fremtiden være fri for angst.
At hvis man bare kan finde ud af. hvad der udløste den, vil den forsvinde af sig selv. Men denne strategi vil blot skabe en masse blokeringer i ens liv.

Andre tror, at skaden kan repareres. Men med den metode hænger vi fast i fortiden og forsøger at fixe noget, der ikke kan fixes. Den barske sandhed er, at vi hverken kan ændre fortiden eller slette den fra hukommelsen. Vi kan udelukkende lære af fortiden og ændre vores holdning, så vi dermed ændrer vores adfærd. Kun dette vil ændre nutiden og fremtiden.

Det er faktisk ligegyldigt HVAD der udløser din angst. Men det betyder noget, HVORDAN du reagerer på den.

Hvad jeg hjælper mine klienter med er at træde ud af den uhensigtsmæssige spiral af angst, der avler mere angst. På den måde kan du lære at slukke angst-bålet, og samtidig undgår du at bålet i fremtiden bliver antændt igen.