De første tanker om angst
Ifølge Freud adskiller frygt (Furcht) sig fra angst (Angst) primært ved deres forhold til objektet, der udløser følelsen.
Her er en uddybning af forskellene:
- Frygt (Furcht): Frygt er en følelse, der er rettet mod et specifikt og identificerbart objekt eller en situation. Det betyder, at der er en klar årsag til frygten, og personen kan sætte ord på, hvad de er bange for. Ifølge Freud relaterer frygt sig til en umiddelbar trussel, hvor kilden til faren er kendt. Denne type frygt kaldes også for primær angst. Det er væsentligt at bemærke, at Freud også omtaler frygt som en form for angst.
- Angst (Angst): Angst er derimod en mere diffus og objektløs følelse. Det vil sige, at der ikke er et specifikt objekt, der udløser angsten. Freud beskriver angst som en tilstand af forventning om fare eller forberedelse på fare, selvom kilden til faren er ukendt. Angsten er mere orienteret mod en fremtidig potentiel fare og beskrives som en ubestemt frygt. Denne form for angst er også kendt som signalangst. Derudover er angst for Freud “noget følt”, en speciel “karakter af ubehag”.
Neurotisk angst
Freud beskrev også, at angst opstår, når impulser baseret på stressende tanker og minder, især fra barndommen, holdes ude af bevidstheden. Gennem forsvarsmekanismen fortrængning skjules disse impulser i det ubevidste sind. Hvis fortrængningen mislykkes, når de urolige impulser bevidstheden, hvilket resulterer i neurotisk angst.
I forhold til trusselsbearbejdning i hjernen er frygt ofte knyttet til en direkte og klar trussel, hvor amygdala hurtigt aktiveres for at initiere en kamp- eller flugtreaktion. Angst, derimod, kan være relateret til en mere usikker eller diffus trussel, der kan aktivere bed nucleus of the stria terminalis (BNST) i hjernen.
Fri-flydende angst
Det er vigtigt at bemærke, at selvom Freud skelnede mellem frygt og angst, så anerkendte han også, at de to tilstande kan være sammenvævede.
For eksempel talte han om “fri-flydende frygt,” der i dag oftere kaldes fri-flydende angst.
Denne sammenblanding af termerne understreger kompleksiteten af følelser og deres forbindelse til hjernens trusselsbearbejdningssystemer.
I praksis kan det være svært at skelne klart mellem de to følelser, men Freuds teoretiske ramme giver en vigtig forståelse af deres forskellige karakteristika.