Spring til indhold
Hjem » Lad være med bare at overleve med angst i dit parforhold

Lad være med bare at overleve med angst i dit parforhold

Angst er helt normalt

Ligesom alle andre steder i tilværelsen kan der også i parforhold være angst og alle mulige andre følelser.

Angst i mennesker kan vise sig i forskellige grader og forskellige måder.

Men angsten kan blive problematisk, hvis den påvirker vores dagligliv på en destruktiv måde, eller hvis vi udvikler kroniske bekymringer om, at den kommer tilbage igen og igen.

Angst i parforholdet
Angst er hjernens fortolkning af en opfattet trussel – uden at der er fare på færde.
Hvis vi løber væk fra en rasende bjørn, vil de fysiologiske forandringer, vi oplever (f.eks. øget puls, sved, tankemylder, følelsesløshed i hænder og fødder) aldrig blive opfattet som en ængstelig reaktion.
Det er derimod frygt, fordi faren er reel. Det giver os kræfter og ressourcer til at kæmpe eller flygte, og det redder vores liv at have det sådan!

Angst som symptom

Men hvis vi ikke er i livsfare, og hænger fast i fortid eller fremtid, kan angst være ødelæggende.
Under sådanne omstændigheder er vores hjerne låst fast i en løkke mellem vores fysiske symptomer og mentale vurderinger.

Det følelsesmæssige ræsonnement hos en person, der kæmper med angstlidelser, kunne være: “Hvis jeg har det dårligt, må det være, fordi der er grund til, at jeg har det sådan”. For eksempel bruger mennesker med social angst deres krops fysiologi som tegn på deres sociale succes eller fiasko.

ACT

Effektive terapiformer (fx ACT: Accept & Commitment Therapy med mindfulness) hjælper mennesker med at ændre deres forhold til angsten ved at udfordre en forvrænget tænkning og bryde angstens hjerne-krop-løkke gennem forskellige adfærdsteknikker.

Metoder til at hjælpe klienter med blot at klare sig, eller metoder til helt at forsøge at fjerne angsten, kan være problematiske.
Når man bruger mestringsevner, kan klienten risikere at opfatte fortsatte angstsymptomer som farlige.
Teknikkerne kan give midlertidig lindring, men de er i realiteten symptombehandling, som ikke hjælper i det lange løb.
Hvis bestemte hændelser bliver ved med at komme tilbage, har der ikke fundet årsagsbearbejdning sted, men derimod er det mere symptombehandling, blændværk og fup.

Symptombehandling

Selv om øjeblikkelig symptomreduktion kan være tillokkende, vil der stadig fortsat være intolerance over for ubehagelige situationer – som er den største bidrag-yder til angstlidelser.

Angstbehandling bør derimod fokusere på at øge klientens rummelighed og tolerance over for de ubehagelige følelser og blive i stand til at adskille følelser af angst fra sig selv. Vi ER ikke hverken vores tanker eller følelser. Begge dele er blot bio-kemi, bio-elektricitet og lignende, som vi bruger i kroppen til at overleve og leve. Hvis vi identificerer os med vores tanker og følelser, er vi slaver af dem – og ikke ”Herre i eget hus”.

Følelserne af fx panik vil aldrig være behagelige, men tricket til at gøre dem mere håndterbare og mindre skadelige kan læres.

Angst og parforhold

5 tips og tricks til at ændre dit forhold til angst:

 1. Tænk over og diskuter din angst som en separat enhed i dig selv. For eksempel: “Min angst vil have mig til at opgive mine planer. Min angst fortæller mig, at jeg gør mig selv til grin.” Sådanne tanker og indre udsagn vil hjælpe med at identificere oplevelserne uden at evaluere eller fordømme dem.
 2. Navngiv det ubehagelige. Når du taler om din angst som adskilt fra dig selv, kan det være meget nyttigt at kalde den noget andet.
  Nogle klienter mærker, at det hjælper at ”udstille” deres angst ved at kalde den “nazistisk”, “Voldemort”, “bølle” eller lignende, mens andre bruger komiske navne for at reducere angstens magt, såsom “kanin” eller “Anders And”.
 3. Planlæg det værste, der kan ske, og forvent det værste. De fleste menneskers angst er centreret omkring forventningen til noget.
  Altså fortid og fremtid. Angst kan være forudsigelig og er det ofte. Bliv ikke overrasket og demoraliseret over, at den viser sit grimme ansigt.
  Forvent det. Det er bedre at forvente symptomer før en begivenhed, og efterfølgende grine af sig selv, når angsten dukker op med sine forudsigelige symptomer for at skræmme dig.
  I bund og grund er angsten som en psykisk og følelsesmæssig beskyttelse, men den kan skræmme og ødelægge dig.
 4. Spor, hvad der sker. En nyttig strategi er at lave en mental eller skriftlig dagbog om tidspunkt og sted, hvor du bemærker angsten.
  Fysisk angst varer normalt ikke så længe, ​​selv om det føles, som om det varer evigt. At spore tiden og situationen giver et reelt billede af og bevis på den begrænsede karakter af akut bekymring.
 5. Deltag! Undgåelse er det brændstof, der opretholder angst, og gør den skræmmende.
  Helt bevidst og meget forsigtigt at opsøge angstfulde oplevelser lærer hjernen, at disse oplevelser alligevel ikke er så farlige.
  Med regelmæssig træning kan den forudsigelige angst blive håndterbar, når den mister sin kraft.

Naturligvis er der også andre metoder til at bearbejde angsten.
Blandt andet bevidst ændring af vaner og tilstedeværelse i nuet.

Dagens gode nyhed er, at angst kan behandles, så den ikke styrer dit liv og jeres parforhold.
Du kan lære at leve med det, og håndtere angsten, så den ikke ødelægger dig og jer.